12.10.11

Falafel med tillbehör

Ibland blir jag så sjukt sugen på falafel och köper i orientaliskt gatukök. Men det är så lätt att göra falafel själv egentligen, bara man har lite framförhållning... sen går det rätt fort att få mat på bordet.

Så här gör jag.

1 kg torra kikärtor
vatten
salt
vitlök
persilja
1 liten gul lök
falafelkrydda (hittar man i orientaliska butiker)
olja att fritera falafeln i
orientaliskt platt bröd
majonnäs
vitlök
harissa (stark krydda som finns i liten konservburk i livsmedelsaffären)
vatten
salt
hackad sallad
skivad tomat
skivad saltgurka
skivad lök
feferoni
hackad färsk persilja

Börja med att lägga kikärtorna i blöt kvällen innan i vatten så det täcker med lite salt. Efter minst 8 timmars blötläggning häller du av vattnet och lägger kikärtorna råa i en matberedare, i med en vitlöksklyfta, 1 msk falfelkrydda och en gul lök. Kör runt till en massa. Värm upp oljan till friteringstemperatur, skeda upp "bollar" av falafelsmeten och lägg i den heta oljan. Fritera tills de blivit gyllenbruna. Rör ihop majonnäs och pressad vitlök. Blanda harissa och vatten med lite salt till en sås. Lägg de nyfriterade falafeln på ljumma bröd, och tillsätt de grönsaker du vill ha, samt majonnäs och harissa såserna.

Mums :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar